Gmina Jeleśnia na IV Dniach Powiatu Żywieckiego

W dniach 8-9 sierpnia 2014 r. odbyły się IV Dni Powiatu Żywieckiego organizowane przez Starostwo Powiatowe w Żywcu. Impreza ta miała na celu integrację społeczności naszego powiatu oraz zacieśnienie współpracy w ramach wspólnej promocji regionu. 

9 sierpnia 2014 r. w Amfiteatrze pod Grojcem w Żywcu odbyła się impreza plenerowa, ciesząca się bardzo dużym zainteresowaniem mieszkańców powiatu żywieckiego oraz turystów. Podczas Święta Powiatu Żywieckiego swój dorobek zaprezentowały koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, twórcy ludowi oraz zespoły regionalne z całego powiatu.

Odbył się również Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego”, Święto Miodu oraz prezentacje i występy gmin powiatu żywieckiego.

Przegląd Potraw Regionalnych pn. „Próbowacka Jodła Beskidzkiego” miała na celu propagowanie dań regionalnych typowych dla Żywiecczyzny oraz możliwość zastosowania ich we współczesnej kuchni. Podczas Przeglądu Koła Gospodyń Wiejskich z wszystkich gmin powiatu prezentowały różne regionalne potrawy, napoje ziołowe, nalewki oraz ciasta, które gotowały nasze matki, babki i prababki, a dzisiaj już zniknęły z naszych codziennych jadłospisów. Jury konkursu oceniało potrawy pod względem zgodności z tradycją, walorów smakowych oraz możliwości ich wykorzystania we współczesnej kuchni w następujących kategoriach: zupy, potrawy mięsne, nalewki i napoje, potrawy na bazie miodu oraz pozostałe potrawy (np. pieczywa, potrawy mączne, warzywne, ziemniaczane itp.).

Gminę Jeleśnia reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Przyborowa. Gospodynie z Przyborowa- Eugenia Godzińska, Helena Widz, Władysława Widz, Anna Ciupka, Marianna Kaczkowska przygotowały mnóstwo tradycyjnych potraw, m.in.:

zupy- rosół kury ze swojskim makaronem,

potrawy mięsne- zasmażaną kapustę z fazolem i grzybami oraz wieprzowymi pulpecikami , gołąbki z mięsem, kurkami i pęcakiem w sosie własnym, kluski ziemniaczane z mięsem w sosie grzybowym, gulasz z mięsem i jarzynami

ciasta- sernik, piernik, miodownik, placki kruche i drożdżowe ze śliwkami, jaferami, jabłkami

i posypką, 

pozostałe potrawy- chleb swojski, chleb ze smalcem i ogórki kiszone, pierogi z kapustą i grzybami, drygonty ze skwarkami, kluski na parze z jaferami, placki na blasze, pukane z masłem i cukrem

napoje- herbaty ziołowe z dziurawca, mięty, melisy i pokrzywy oraz nalewki alkoholowe z sosny, winogron, czerwonej porzeczki, wiśni oraz miodu.

W konkursie potraw regionalnych gospodynie z Przyborowa zajęły I miejsce za tradycyjny  rosół z kury ze swojskim makaronem. Ponadto  Gmina Jeleśnia reprezentowana przez Koło Gospodyń Wiejskich w Przyborowie otrzymała wyróżnienie specjalne za jakość i walory smakowe wszystkich potraw przygotowanych do konkursu.

W ramach prezentacji artystycznej gmin Powiatu Żywieckiego Zofia Ważka z Sopotni Małej 
i Aleksandra Kupczak z Jeleśni zorganizowały pokaz zdobnictwa bibułkowego, a Zofia Sordyl
z Korbielowa pokaz przędzenia na kołowrotku.

Impreza cieszyła się ogromnym powodzeniem wśród mieszkańców i turystów odwiedzających Żywiecczyznę.



Facebook