XII Redyk w Korbielowie - wypędzenie owiec na hale.

W dniu 24 maja 2008 roku w Korbielowie na przełęczy Glinne –obok Przejścia Granicznego od godz. 10.00 odbędzie się impreza folklorystyczna zorganizowana przez Urząd Gminy , Gminny Ośrodek Kultury w Jeleśni, Starostwo Powiatowe w Żywcu, Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Żywcu. Na imprezę złożą się pokazy związane z mieszaniem owiec, ich dojem i przetwórstwem mleka owczego. Zwyczaj mieszania owiec sięga czasów bardzo odległych. Ojciec będąc bacą przekazywał tę umiejętność synom, a ci z kolei swoim dzieciom i tak tradycja ta przechodziła z pokolenia na pokolenie. Głównym bohaterem pokazu tradycji pasterskich będzie baca Stanisław Majewski i jego stado owiec. Tegoroczny Redyk rozpocznie się uroczystą, polową Mszą Świętą sprawowaną przez miejscowego proboszcza. Owce na hale wprowadzi barwny korowód składający się z konnego wozu, ciągniętego przez odświętnie przystrojone konie .Na wozie przywiezione zostaną zdziorty (naczynia) potrzebne w bacówce. Towarzyszyć im będzie kapela ludowa i śpiew kobiet z KGW z Gminy Jeleśnia. Gospodynie przekażą bacy sprzęty potrzebne przy wyrabianiu serów, drewniane puciery, gielety, skopce i zdziorty. Baca przyprowadzi owce na polanę. Będą mu pomagać juhasi, po bokach holajniki i psy pasterskie Cały obrzęd mieszania owiec rozpocznie baca Stanisław Majewski rozpalając ognisko w szałasie, które nie może zgasnąć aż do św. Jana. Ogień ten jak mówią tradycje odstrasza złe moce, siły nieczyste i działa przeciwko czarom. Baca wytnie z pobliskiego lasu jodełkę, zaostrzy ją, wbije na środku polany. Obok jodełki wbije nóż, symbol zdrowia i w ten sposób miejsce to stanie się areną Redyku i środkiem okręgu ,po którym owce trzy razy zostaną przepędzone. Następnie wraz z juhasami klęcząc w środku stada owiec odmówi modlitwę i zaklęcie bacowskie. Owce na hali zostaną dokładnie przeliczone i wpędzone do kosora (ogrodzenie dla owiec). Baca skropi je święconą wodą, okadzi dymem palonej miry. Dym z kadzidła daje owcom jednolity zapach by trzymały się razem, natomiast pokropienie wodą święconą ma uchronić owce przed nieszczęściem. Każda z tych czynności wykonywana będzie trzykrotnie ponieważ liczba 3 jest liczbą magiczną. Owce zamknięte w kosorze zostaną wydojone do drewnianych naczyń zwanych gieletkami, które wypełnione po brzegi poniosą w myśl tradycji baca z juhasami do bacówki trzykrotnie odpoczywając. Mleko zostanie przecedzone z użyciem jodełki, zklagane (zaprawione podpuszczką) i już bundz (ser) będzie gotowy. W tym samym czasie na scenie można będzie podziwiać występy zespołów regionalnych oraz grupy śpiewacze . Organizatorzy zapraszają również na degustację wyrobów owczarskich, takich jak: bundz, oscypki, bryndza. Imprezie towarzyszyć będzie wystawa sztuki ludowej, jarmark . Całą imprezę zakończy ognisko, na którym planujemy pieczenie kiełbasek. Biesiadowanie uczestników Redyku o ile pogoda pozwoli będzie trwało do późnych godzin popołudniowych przy śpiewie i muzyce.

Serdecznie Państwa zapraszamy.

Facebook